Mistä hyvä kirjanpitäjä?

29.12.2017
Mistä löytää hyvä kirjanpitäjä? - EXIM Service Europe Oy
Mistä löytää hyvä kirjanpitäjä? - EXIM Service Europe Oy

Jokaisella yrittäjällä pitäisi olla hyvä kirjanpitäjä. Miksi? Koska hyvä kirjanpitäjä on yritykselle tärkeämpi kuin yrittäjä itse. Miksi? Koska hyvä kirjanpitäjä pitää firman kirjanpidon kunnossa ja toivottavasti myös neuvoo yrittäjää, erityisesti tämän yrityksen rahaliikennettä koskevissa asioissa. Valitettavan moni kirjanpitäjä vastaanottaa paperit manuaalisesti tai sähköisesti ja lisää tiedot järjestelmiin puhumatta yrittäjälle hänen yrityksen asioista sen enempää. Hyvä kirjanpitäjä kommunikoi yrittäjälle muutaman kerran kuukaudessa, jotta isot linjat ovat molemmille osapuolille selvillä.

Mitä hyvä kirjanpitäjä tekee?

Hyvä on valitettava sana monessakin mielessä. Se mitä minä pidän hyvänä saattaa olla Möttöselle erinomaista ja Makkoselle täyttä kuraa. Hyvä on adjektiivi, joka kuvastaa millainen joku tai jokin on. Silloin kun kuvaillaan jotakin, on kyseessä ihmisen oma mielipide asiasta. Mutta jos pitää selvittää, mitä hyvä kirjanpitäjä tekee, niin silloin kannattaa varmasti luoda listaa asioista, mitkä tekevät kirjanpitäjästä hyvän kirjanpitäjän. Toki tämäkin lista on ihan yhtä puolueellinen kuin kirjoittajansa.

Hyvä kirjanpitäjä on:

  • osaava, koska hyvä kirjanpitäjä osaa asiansa ja tietää kirjanpitoon liittyvän lainsäädännön verolait mukaan lukien.
  • ystävällinen, koska hyvä kirjanpitäjä on se henkilö, kenen kanssa yrittäjä viettää ison osan ajastaan keskustellessaan yrityksen asioista.
  • ammattitaitoinen, koska hyvä kirjanpitäjä tietää tasan tarkkaan, mitä yrittäjä voi vähentää ja mitä ei.
  • kyselevä, koska hyvä kirjanpitäjä haluaa tietää, miten yrityksellä menee ja mihin suuntaan yrittäjä haluaa yritystään kehittää.
  • haastava, koska hyvä kirjanpitäjä pistää yrittäjän ajattelemaan, että onko sitten lopulta järkeä tehdä niin kuin yrittäjä oli ajatellut.
  • neuvoa antava, koska hyvä kirjanpitäjä näkee, miten yrittäjä saa nykyisiä toimintoja hivenen parantamalla parempaa tulosta aikaan.
  • kannustava, koska hyvä kirjanpitäjä saa yrittäjän juoksemaan ekstramailin, sillä hän näyttää mitä tapahtuu, jos liikutaan A:sta G:hen B:n sijaan.
  • päättäväinen, koska hyvä kirjanpitäjä uskaltaa sanoa yrittäjälle, kuinka asia kannattaa tehdä, jos yrittäjä empii asian kanssa.
  • luotettava, koska hyvä kirjanpitäjä tietää yrityksen asioista yhtä paljon tai enemmän kuin yrittäjä itse.

Miksi on hankala löytää hyvä kirjanpitäjä?

Hyvä kirjanpitäjä on hankala löytää, koska suurin osa oman kirjanpitäjänsä suosittelijoista, joka on mukamas hyvä kirjanpitäjä, ei todellisuudessa voi laittaa ruksia edes puoliin edellä olevan listan kohdista. Hyvä kirjanpitäjä on toki paljon muutakin kuin edellä oleva 9 kohdan lista, mutta vaatimustaso kirjanpitoon on oikeasti todella matala. Moni yrittäjä ajattelee, että minulla on hyvä kirjanpitäjä, koska kaikki hommat tehdään sähköisesti eikä mitään lappuja tarvitse vielä kirjanpitäjälle. Onko siis hyvä kirjanpitäjä sellainen, että häntä ei tarvitse nähdä? Minun mielestä ei. Itse haluan viedä laput kirjanpitäjälle ja jutella aina, kuinka firmalla menee ja miten asioita voisi edistää. Usein tapaamme kirjanpitäjän kanssa kahvilla tai lounaalla kerran kuussa, jolloin käymme asioita läpi. Onko minulla sitten hyvä kirjanpitäjä? Ei. Minulla on erinomainen, maailman paras kirjanpitäjä.

#HyväKirjanpitäjä #Kirjanpitäjä #Yrittäjä #PKyritys #Mikroyritys
#KonsultinBlogi #EXIMfi #EXIMkonsultti

Kirjoittanut Jussi Ikkelä

Uusimmat konsulttiblogit

Lue tästä viimeisimmät kynäilyt.

Moni yksityisyrittäjä miettii, että mistä löytyisi mentori yrittäjälle? Yksityisyrittäjän arki on usein haastavaa yksinäisyyden vuoksi. On paljon asioita, joista pitäisi päättää, mutta välttämättä omassa verkostossa ei ole henkilöä, kenen kanssa asioita miettisi. Lisäksi osalla lähellä olevista henkilöistä ei ole tietämystä liiketalouden asioista,...

Koko eläkejärjestelmä on yksi suuri kusetus Suomessa. Sitä ei vaan moni ymmärrä. Yksi palkkaamisen este Suomessa on korkeat sivukulut. TyEL:iin menee tällä hetkellä 24,40 % (Lähde Keva), josta alle 53-v työntekijän osuus on 7,15 %. Loppu 17,25 % jää työnantajalle.

Arvonlisävero tuntuu olevan kuuma peruna tällä hetkellä monelle. Nykyisen arvonlisäveron alarajahuojennuksen saa täysimääräisenä, mikäli liikevaihtoa on 12 kuukauden tilikaudella alle 10.000 euroa. Osittaista huojennusta voi saada, jos liikevaihto ylittää 10.000 euroa, mutta on alle 30.000 euroa. Viime aikoina on ollut paljon puhetta osittaisen...