Mentori yrittäjälle

04.11.2021

Moni yksityisyrittäjä miettii, että mistä löytyisi mentori yrittäjälle? Yksityisyrittäjän arki on usein haastavaa yksinäisyyden vuoksi. On paljon asioita, joista pitäisi päättää, mutta välttämättä omassa verkostossa ei ole henkilöä, kenen kanssa asioita miettisi. Lisäksi osalla lähellä olevista henkilöistä ei ole tietämystä liiketalouden asioista, jolloin he uskovat sokeasti kaiken, mitä yrittäjä heille sanoo. Silloin voidaan luoda hatara pilvilinna, joka ei kauaa pysy pystyssä.

Mentori yrittäjälle - EXIM Service Europe Oy
Mentori yrittäjälle - EXIM Service Europe Oy

Miksi mentori yrittäjälle?

Olen vuosien aikana nähnyt, kuinka monen yrittäjän taival on takkuista. Takkuisuus on tullut pienistä asioista, joita on tullut liikaa päälle. Yrittäjä on tuntunut luhistuvan asioiden alle ilman tilaa hengittää. Silloin mentori olisi yrittäjälle oiva apu ehdottamaan kuinka asioista voidaan mennä eteenpäin. Useimmiten asiat eivät ole niin suuria ja yrittäjä saattaa tulla sokeaksi omalle toiminnalleen. Tämä on erittäin yleistä jokaisessa kaupassa, toimistossa, osastolla, kaikkialla. Kaikki tulevat sokeiksi omalle toiminnalle. Tämän vuoksi on välillä hyvä käydä vierailemassa eri paikoissa. Ulkopuolinen mentori antaisi yrittäjälle uutta näkökulmaa asioihin hänen omassa toiminnassaan.

Yrittäjän ja mentorin ammatillinen suhde

Yrittäjän ja mentorin ammatillinen suhde avaa yrittäjän silmiä uusille mahdollisuuksille. Ne mahdollisuudet voivat pelastaa yrityksen, kun ulkopuolinen henkilö, joka ei ole liian lähellä ja tunnesiteessä olemassa olevaan liiketoimintaan, katsoo kokonaisuutta hyvän matkan päästä. Tämän vuoksi yrittäjän ja mentorin ammatillinen suhde antaa yrittäjälle yhdet uudet silmät näkemään hänen yrityksensä toimintaa ulkopuolisen silmin.

Yrittäjän tulee ajatella hänen ja mentorin ammatillista suhdetta voimavarana. Vaikka mentori sanoo jotain ei niin miellyttävää, yrittäjän tulee kuunnella asiaa ja miettiä, miksi mentori sanoo asioita, joita hän sanoo. Kukaan ei voi ennustaa tulevaa, mutta mikäli liiketoiminnan osalta valveutunut mentori kertoo rehellisen mieliteensä yrittäjän liiketoiminnasta, niin vähintä, mitä yrittäjän tulee tehdä, on miettiä, miksi mentori sanoo asioita, joita hän sanoo. Fiksulla mentorilla on varmasti hyvä syy sanoa, mitä hän sanoo. Siksi yrittäjän ja mentorin ammatillinen suhde on erittäin tärkeä. Molemminpuolinen luottamus ja rehellisyys ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Mistä mentori yrittäjälle?

Hyvä mentori yrittäjälle voi löytyä lähipiiristäkin. Tärkeintä on, että mentorilla on liiketoiminnan osaamista ja uskallusta auttaa myös kiperissä asioissa. Yrittäjälle sopiva mentori ei saa olla mikään joo joo henkilö, joka ei uskalla nostaa kiperiä asioita esiin. Siksi avoimuus yrittäjän puolelta on tärkeä. Ilman avoimuutta ja rehellisyyttä yrittäjän ja mentorin välinen ammatillinen suhde ei koskaan pääse huippuunsa.

Lähipiiristä näitä ihmisiä voi tosiaan löytää, mutta joskus on parempi mennä merta edemmäs kalaan. Tämä siksi, että ulkopuoliselle ja hivenen kauempana omasta lähipiiristä olevalle mentorille voi olla helpompi puhua asioista suoraan. Tämä riippuu eritoten yrittäjästä, mutta toki myös mentoriehdokkaasta.

EXIM Service Europe Oy on jo vuosien ajan tarjonnut mentorointia yrittäjille, liiketoiminnan parissa vastuullisissa tehtävissä oleville henkilöille sekä muun muassa Aalto yliopiston tohtoriopiskelijoille. Mentori yrittäjälle voi hyvin löytyä myös tätä kautta. Kannattaa siis rohkeasta ottaa yhteyttä ja keskustella asiasta. Mitään siinä ei menetä.

#MentoriYrittäjälle #Mentori #Mentorointi #Yrittäjä #MistäMentori #KonsultinBlogi #EXIMfi #EXIMkonsultti

Kirjoittanut Jussi Ikkelä

Uusimmat konsulttiblogit

Lue tästä viimeisimmät kynäilyt

Moni yksityisyrittäjä miettii, että mistä löytyisi mentori yrittäjälle? Yksityisyrittäjän arki on usein haastavaa yksinäisyyden vuoksi. On paljon asioita, joista pitäisi päättää, mutta välttämättä omassa verkostossa ei ole henkilöä, kenen kanssa asioita miettisi. Lisäksi osalla lähellä olevista henkilöistä ei ole tietämystä liiketalouden asioista,...

Koko eläkejärjestelmä on yksi suuri kusetus Suomessa. Sitä ei vaan moni ymmärrä. Yksi palkkaamisen este Suomessa on korkeat sivukulut. TyEL:iin menee tällä hetkellä 24,40 % (Lähde Keva), josta alle 53-v työntekijän osuus on 7,15 %. Loppu 17,25 % jää työnantajalle.

Arvonlisävero tuntuu olevan kuuma peruna tällä hetkellä monelle. Nykyisen arvonlisäveron alarajahuojennuksen saa täysimääräisenä, mikäli liikevaihtoa on 12 kuukauden tilikaudella alle 10.000 euroa. Osittaista huojennusta voi saada, jos liikevaihto ylittää 10.000 euroa, mutta on alle 30.000 euroa. Viime aikoina on ollut paljon puhetta osittaisen...